Niesamowita sałatka z kurczakiem

Dietetyczna kolacja, czyli jaka? Ilu dietetyków tyle teorii i w każdej trochę prawdy. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się kolacje niskowęglowodanowe i wysokobiałkowe z dodatkiem zdrowych tłuszczów i mnóstwa witamin w postaci warzyw. Taka kolacja nie obciąża zbytnio żołądka, a wysoka zawartość białka broni nas przed szybkim wyrzutem insuliny do krwi i nocnymi napadami głodu.


(Składniki na 2 porcje)

Dressing:

  • 2 Łyżki oliwy z oliwek
  • 2 Łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
  • sól/pieprz do smaku

Sałatka:

  • 300 g piersi z kurczaka + marynata (1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z pomarańczy, sól, pieprz – wszystko wymieszać)
  • 120g/1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 sztuka awokado
  • 100g/ ½ sera feta*
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g płatków migdałowych

Dressing: wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Sałatka: mięso z kurczaka oczyszczamy, kroimy w poprzek na plastry o grubości ok 1,5 cm, wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Miskę przykrywamy i wstawiamy na min. 30 min. do lodówki). Następnie myjemy sałatę, z awokado wyciągamy pestkę i kroimy w plastry, fetę kroimy w kostkę, migdały prażymy na suchej patelni do momentu aż zrobią się złote. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy zamarynowanego kurczaka do momentu aż w środku najgrubszego kawałka osiągnie temperaturę 72-73°C. I teraz przyszedł czas na złożenie sałatki: na talerzach wykładamy po 2 garści sałaty i skrapiamy dressingiem, następnie układamy z jednej strony awokado, a z drugiej kurczaka. Wszystko posypujemy fetą, żurawiną i płatkami migdałowymi i na koniec polewamy resztą sosu.



*feta fecie nie równa – żeby mieć pewność, że jemy prawdziwy ser feta, czyli ser wyprodukowany z mleka owczego i koziego, naturalnymi metodami na terenie Grecji, sięgajmy po produkty oznaczone unijnym logiem „Chroniona Nazwa Pochodzenia”- ChNP. ChNP jest jednym z trzech europejskich znaków jakości o których trochę więcej poniżej.

Chroniona Nazwa Pochodzenia (ang. Protected Designation of Origin – PDO) to nazwa, którą określa się produkt: pochodzący z określonego miejsca, regionu lub w wyjątkowych przypadkach kraju, którego jakość lub cechy charakterystyczne są w istotnej lub wyłącznej mierze zasługą szczególnego środowiska geograficznego, na które składają się czynniki naturalne i ludzkie; oraz którego wszystkie etapy produkcji odbywają się na określonym obszarze geograficznym.
Oznaczenie ChNP znajduje się na 9 polskich produktach: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka.

Chronione Oznaczenie Geograficzne (ang. Protected Geographical Indications – PGI) oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego: pochodzącego z określonego miejsca, regionu lub kraju, którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna w głównej mierze wynika z tego pochodzenia geograficznego oraz którego przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.
Polskie produkty z oznaczeniem ChOG (19) : andruty kaliskie, cebularz lubelski, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie, jagnięcina podhalańska, kiełbasa lisiecka, kołocz śląski/kołacz śląski, miód drahimski, miód kurpiowski, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, suska sechlońska, śliwka szydłowska, truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna, wielkopolski ser smażony.

Aby produkt mógł zostać zarejestrowany jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, musi posiadać „specyficzny charakter”, to znaczy cechę lub zespół cech, które wyraźnie odróżniają go od innych, podobnych do niego. Musi być wytwarzany przy użyciu tradycyjnych surowców lub charakteryzować się tradycyjnym składem, lub sposobem produkcji. Nazwa kwalifikuje się do zarejestrowania jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, jeżeli opisuje ona określony produkt lub środek spożywczy, który: otrzymano z zastosowaniem sposobu produkcji, przetwarzania lub składu odpowiadającego tradycyjnej praktyce (co najmniej 30 lat) w odniesieniu do tego produktu lub środka spożywczego lub został wytworzony z surowców lub składników, które są tradycyjnie stosowane. Aby nazwa mogła zostać zarejestrowana, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność musi ona: być tradycyjnie stosowana w odniesieniu do określonego produktu lub oznaczać tradycyjny lub specyficzny charakter danego produktu.
Polskie produkty z oznaczeniem GTS (9) : półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak,  kabanosy, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa myśliwska, olej rydzowy, pierekaczewnik.

Powyższe informacje pochodzą ze strony: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne

2 comments on “Niesamowita sałatka z kurczakiem”

  1. Agnieszka pisze:

    Mniam. Weekend tuż. Do sklepu marsz i jedzonko zrobić czas.😊

    1. AP pisze:

      Życzę smakowitego weekendowego pichcenia 😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *