Muffinki cukiniowo-czekoladowe bez cukru

Przepis na 11 muffinków.

  • 100 g / 1 niepełna szklanka daktyli
  • 2 jajka
  • 100 g / 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 250 g / 1 mała cukinia
  • 150 g / 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (150g)*
  • 30 g / 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 100 g / niepełna szklanka suszonych śliwek**

Daktyle zalewamy ciepłą wodą minimum na 15 minut, wodę odlewamy. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy daktyle, olej i dokładnie blendujemy. W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąkę, kakao, proszek i sodę), cukinię ścieramy na drobnej tarce i dociskamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy razem. Na koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki, szybko mieszamy. Nakładamy do 3/4 foremki i pieczemy 20 min w 175-180°C

Po ostygnięciu udekoruj według swojego uznania i inwencji twórczej.

Smacznego! 🙂

* Zamiast mąki, można użyć zmielonych płatków owsianych. Muffiny wyjdą również z innych mąk, ale będą się różniły smakiem, teksturą oraz wartością odżywczą.

** Suszone śliwki można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami, orzechami, połamaną czekoladą lub w ogóle z nich zrezygnować

4 comments on “Muffinki cukiniowo-czekoladowe bez cukru”

  1. TosiMama pisze:

    Robiłam kiedyś ciasto cukiniowo-czekoladowe, pamiętam, że wyszło pyszne, więc i tych muffinek chętnie spróbuję.

  2. Candy Pandas pisze:

    Uwielbiamy wypieki z cukinią, bo są fajnie wilgotne i mięciutkie 🙂

  3. Kamil pisze:

    Jeszcze nie mialem okazji zajadac sie takimi muffinkami, a wydaje mi sie, ze to moze bardzo smakowac 😉

  4. Pingback: Płatki owsiane |

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *