Muffinki cukiniowo-czekoladowe bez cukru



Przepis na 11 muffinków.
- 100 g / 1 niepełna szklanka daktyli
- 2 jajka
- 100 g / 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 250 g / 1 mała cukinia
- 150 g / 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (150g)*
- 30 g / 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 100 g / niepełna szklanka suszonych śliwek**

Daktyle zalewamy ciepłą wodą minimum na 15 minut, wodę odlewamy. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy daktyle, olej i dokładnie blendujemy. W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąkę, kakao, proszek i sodę), cukinię ścieramy na drobnej tarce i dociskamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy razem. Na koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki, szybko mieszamy. Nakładamy do 3/4 foremki i pieczemy 20 min w 175-180°C
Po ostygnięciu udekoruj według swojego uznania i inwencji twórczej.
Smacznego! 🙂
* Zamiast mąki, można użyć zmielonych płatków owsianych. Muffiny wyjdą również z innych mąk, ale będą się różniły smakiem, teksturą oraz wartością odżywczą.
** Suszone śliwki można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami, orzechami, połamaną czekoladą lub w ogóle z nich zrezygnować



Robiłam kiedyś ciasto cukiniowo-czekoladowe, pamiętam, że wyszło pyszne, więc i tych muffinek chętnie spróbuję.
Uwielbiamy wypieki z cukinią, bo są fajnie wilgotne i mięciutkie 🙂
Jeszcze nie mialem okazji zajadac sie takimi muffinkami, a wydaje mi sie, ze to moze bardzo smakowac 😉