Granola Dyniowa

Do biegu, gotowi, start! Wreszcie spełniłam swoje marzenie i naskrobałam pierwszy w życiu post, czyli stałam się pełnoprawną blogerką . Muszę się przyznać, że jestem bardzo podekscytowana, ale koniec paplaniny… zaczynamy!
Na początek trochę teorii…

Każdy chyba wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje nam energii, pozytywnie wpływa na samopoczucie, poprawia naszą pamięć. Jedzenie pełnowartościowych śniadań zmniejsza chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek w ciągu dnia (powinny o tym pamiętać osoby na dietach odchudzających, które często omijając śniadanie skazują się na zachcianki i napady głodu, co prowadzi do frustracji i porzucenia diety). Gdy opuszczamy ten posiłek skazujemy się na zaburzenia poziomu insuliny i glukozy we krwi oraz pogarszamy swój profil lipidowy. Osoby nie jedzące śniadań częściej chorują na cukrzycę typu II i mają problemy z cholesterolem. Tak więc zdrowe, pełnowartościowe śniadanie to podstawa.

Co zrobić jak rano mamy mało czasu na przygotowanie posiłku? Z pomocą przychodzi nam granola. Ale nie taka ze sklepu, napakowana cukrem pod różnymi postaciami (cukrem, syropem glukozowym lub glukozowo-fruktozowym, glukozą, fruktozą, cukrem inwertowanym, różnymi słodami itd.), olejami m.in. olejem palmowym czy przeróżnymi barwnikami. Zachęcam do przygotowania własnej, pysznej granoli, szczególnie, że możemy przygotować większą porcję i cieszyć się zdrowym śniadaniem przez długi czas. Poniżej prezentuję przepis na chyba moją ulubioną granolę dyniową… mniam…

 

(na duży słoik/11porcji)

  • 240g/2szklanki płatków owsianych* (zamiennie: orkiszowe, żytnie, jęczmienne)
  • 110g/1szklanka orzechów pekan  (zamiennie: orzechy włoskie)
  • 100g/1/3 szklanki miodu (zamiennie: syrop daktylowy, syrop z agawy)
  • 65g/pół szklanki wyłuskanych pestek dyni
  • 70g/pół szklanki puree z dyni** (ja użyłam piżmowej)
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej*** (cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż, pieprz, kardamon)
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 150st C. W misce dokładnie wymieszać ze sobą: płatki, orzechy, miód, pestki, puree z dyni oraz przyprawę piernikową. Następnie wyłożyć masę równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 45 min. z włączonym termoobiegiem i uchylonymi minimalnie drzwiczkami (ja pomiędzy drzwiczki od piekarnika, a piekarnik wkładam pudełko zapałek). Co 10 min należy przemieszać naszą granolę, by się nie przypaliła. Proponuję kontrolować samodzielnie temperaturę i czas pieczenia, gdyż każdy piekarnik jest inny i jak z kobietą potrzeba trochę wyczucia . Gdy nasza granola jest już gotowa, pozwalamy jej wystygnąć (nadal w piekarniku tylko z otwartymi drzwiczkami), następnie przesypujemy do pojemnika.

granola/banany/jogurt sojowy/mango

*w wersji bezglutenowej użyj płatków z certyfikatem.
**przygotowanie puree z dyni: dynię myję, kroję w paski, wyjmuję z niej pestki i układam skórką do dołu na blasze od piekarnika. Podlewam szklanką wody i piekę w 180 st C do czasu aż będzie miękka (czas jest uzależniony od rodzaju dyni i wielkości kawałków. Moja piekła się ok 30min). Następnie oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładką masę. Nadwyżkę można zamrozić na później.
*** można użyć gotowej mieszanki piernikowej, tylko wybrać taką, która zawiera same przyprawy, bez dodatku cukru czy innych niepożądanych składników lub przygotować własną zgodnie z upodobaniami smakowymi. Od biedy można użyć sam cynamon, ale zachęcam do eksperymentów.

 

/AP

4 comments on “Granola Dyniowa”

  1. Puchaty :) pisze:

    Asi granole są the best 🙂 Gdyby tylko mi je robiła jadłabym codziennie 🙂 Asiu… wracaj z tego Poznania. Dumna siostra Cię potrzebuje 🙂

    1. AP pisze:

      Ewuś masz piekarnik, przepis i wszystko co Ci potrzeba do jej zrobienia… tylko pilnuj żeby się nie spaliła i będzie cacy 😉

  2. Agnieszka pisze:

    Ja tez poproszę gronolke z dostawą do domu

    1. AP pisze:

      Odbiór tylko własny 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *