Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest to ciasto z którym miałam niemały problem… pierwszy raz tego rodzaju wypiekiem poczęstowała mnie koleżanka na studiach – był pyszny, wilgotny, z mocno wyczuwalnym bananem, ideał. Zachęcona cudownymi doznaniami smakowymi zaraz po powrocie do domu zaczęłam pieczenie, niestety muszę przyznać, że była to porażka po której następowały następne. Moje chlebki były zakalcami i to takimi najpodlejszymi, których zjedzenie mogłoby wywołać jedynie ból brzucha, a nie kulinarną ekstazę. Po tych przygodach porzuciłam pieczenie bananowych wypieków, aż do tej pory i o dziwo tym razem mi wyszło (nawet w wersji fit ?). Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne (ale bez zakalca), z wyraźnym smakiem i zapachem banana i cynamonu. Do tego nie ma ani grama cukru. Do posłodzenia użyłam miodu wielokwiatowego z zaprzyjaźnionej pasieki. Polecam ?

Ale zanim przejdę do przepisu kilka ciekawostek o bananach…

Banany

  • Stanowią źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu mogą stanowić zdrową alternatywę dla niezdrowych słodyczy. Zapewniają szybki zastrzyk energii z czego często korzystają sportowcy (im jest bardziej dojrzały tym więcej w nim cukrów prostych a mniej skrobi);
  • Stanowią bardzo dobre źródło potasu, dzięki czemu poprawiają koncentrację, regulują ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu
  • Poprawiają humor, dzięki zawartości tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny potocznie zwanej hormonem szczęścia
  • Zawierają błonnik, regulujący procesy trawienne
  • Ponadto są źródłem witamin z grupy B, oraz składników mineralnych: magnezu, cynku, miedzi, fluoru i jodu

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60g/ ½ szklanki miodu
  • 70g/ 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 80g/ 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowe)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 dojrzałe, średnie banany (najlepsze są takie z brązowymi plamkami)
  • 220g/ 2 niepełne szklanki mąki orkiszowej (użyłam typ 720)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + łyżka soku z cytryny
  • 70g / ½ szklanki orzechów (ja użyłam mieszanki włoskich i pekan)
  • nasiona chia do posypania (niekoniecznie)

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180ºC. Gdy piekarnik się rozgrzewa blendujemy ze sobą jaja, miód, olej rzepakowy i mleko (osobiście do tego celu użyłam blendera kielichowego, ale ręczny również sobie świetnie poradzi). Gdy już mamy jednolitą masę dodajemy nasiona z 1 laski wanilii i ponownie chwilę blendujemy. Masę przelewamy do miski i dodajemy 3 banany rozgniecione widelcem – mieszamy, dodajemy mąkę (najlepiej przesypać ją przez sitko), szczyptę soli, cynamon i sodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz orzechy. Wszystko szybko mieszamy – tylko do połączenia się składników i wylewamy na blaszkę o średnicy 16-17cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można posypać dodatkowymi orzechami, nasionami chia lub innymi bakaliami, na które mamy ochotę (lub mamy je pod ręką ?). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50-60min (do suchego patyczka).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *