Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest to ciasto z którym miałam niemały problem… pierwszy raz tego rodzaju wypiekiem poczęstowała mnie koleżanka na studiach – był pyszny, wilgotny, z mocno wyczuwalnym bananem, ideał. Zachęcona cudownymi doznaniami smakowymi zaraz po powrocie do domu zaczęłam pieczenie, niestety muszę przyznać, że była to porażka po której następowały następne. Moje chlebki były zakalcami i to takimi najpodlejszymi, których zjedzenie mogłoby wywołać jedynie ból brzucha, a nie kulinarną ekstazę. Po tych przygodach porzuciłam pieczenie bananowych wypieków, aż do tej pory i o dziwo tym razem mi wyszło (nawet w wersji fit 😊). Ciasto jest dość ciężkie, wilgotne (ale bez zakalca), z wyraźnym smakiem i zapachem banana i cynamonu. Do tego nie ma ani grama cukru. Do posłodzenia użyłam miodu wielokwiatowego z zaprzyjaźnionej pasieki. Polecam 😊

Ale zanim przejdę do przepisu kilka ciekawostek o bananach…

Banany

  • Stanowią źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu mogą stanowić zdrową alternatywę dla niezdrowych słodyczy. Zapewniają szybki zastrzyk energii z czego często korzystają sportowcy (im jest bardziej dojrzały tym więcej w nim cukrów prostych a mniej skrobi);
  • Stanowią bardzo dobre źródło potasu, dzięki czemu poprawiają koncentrację, regulują ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu
  • Poprawiają humor, dzięki zawartości tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny potocznie zwanej hormonem szczęścia
  • Zawierają błonnik, regulujący procesy trawienne
  • Ponadto są źródłem witamin z grupy B, oraz składników mineralnych: magnezu, cynku, miedzi, fluoru i jodu

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60g/ ½ szklanki miodu
  • 70g/ 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 80g/ 1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowe)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 dojrzałe, średnie banany (najlepsze są takie z brązowymi plamkami)
  • 220g/ 2 niepełne szklanki mąki orkiszowej (użyłam typ 720)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + łyżka soku z cytryny
  • 70g / ½ szklanki orzechów (ja użyłam mieszanki włoskich i pekan)
  • nasiona chia do posypania (niekoniecznie)

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180ºC. Gdy piekarnik się rozgrzewa blendujemy ze sobą jaja, miód, olej rzepakowy i mleko (osobiście do tego celu użyłam blendera kielichowego, ale ręczny również sobie świetnie poradzi). Gdy już mamy jednolitą masę dodajemy nasiona z 1 laski wanilii i ponownie chwilę blendujemy. Masę przelewamy do miski i dodajemy 3 banany rozgniecione widelcem – mieszamy, dodajemy mąkę (najlepiej przesypać ją przez sitko), szczyptę soli, cynamon i sodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz orzechy. Wszystko szybko mieszamy – tylko do połączenia się składników i wylewamy na blaszkę o średnicy 16-17cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można posypać dodatkowymi orzechami, nasionami chia lub innymi bakaliami, na które mamy ochotę (lub mamy je pod ręką 😉). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50-60min (do suchego patyczka).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *