Brownie z fasoli

Kto nie kocha brownie niech pierwszy rzuci fartuchem ;). Chyba nie ma osoby, która oprze się takiej pokusie, oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale po tradycyjne brownie lepiej nie sięgać zbyt często… lepiej zaprzyjaźnić się z brownie z fasoli, które swą słodycz zawdzięcza daktylom! Poza tym fasola i orzechy to super źródło białka, więc takie poporcjowane ciacho można traktować jak domowe batony proteinowe. Smacznego!

Składniki:

  • 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej)
  • 100 g daktyli + woda do namoczenia
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • 2 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • Dowolna dekoracja – u mnie czekolada 70% i liofilizowane maliny

Na początku nastawiamy piekarnik na 170 st. C, następnie zalewamy daktyle ciepłą wodą i przystępujemy do dalszej pracy. Do miski dodajemy: odcedzoną i dobrze przepłukaną fasolę, odsączone i pokrojone daktyle (wodę zachowujemy na później), masło orzechowe, jaja, kakao oraz proszek do pieczenia, następnie wszystko blendujemy na gładką masę, regulując gęstość wodą z moczenia daktyli (ciasto ma być dość gęste). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i amarantus, masę przekładamy do foremki i pieczemy przez 40 min. 

Wskazówki:

*wiórki kokosowe można pominąć lub dodać w ich miejsce: amarantus ekspandowany, ulubione orzechy lub maliny liofilizowane.

** ciasto można poporcjować i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, wtedy zachowa dłużej świeżość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *