BLW Placuszki bananowo – jabłkowe

Przepis bardzo prosty, placuszki wychodzą zawsze! Są delikatnie słodkie, bez grama dodanego cukru, tylko dzięki zawartości owoców (im dojrzalsze owoce tym słodsze placki).  Świetne dla dużych i małych łasuchów, sprawdzą się nawet w okresie rozszerzania diety. Dodatki – do wyboru do koloru – my najczęściej jemy w towarzystwie jogurtu naturalnego, owoców i masła orzechowego, mniam…

Przepis na 3-4 porcje

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 sztuka / 150 g serka bielucha
  • 2 jaja
  • 100 g / ¾ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 10 g / ¼ szklanki amarantusa ekspandowanego*
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon**

* amarantus ekspandowany jest fajną opcją wzbogacenia naszych wypieków w składniki mineralne takie jak magnez czy żelazo.

** jeżeli używasz dużo cynamonu w kuchni postaraj się kupić cynamon cejloński – ma dużo niższą zawartość kumaryny niż cynamon cassia, która jedzona w zbyt dużych ilościach może być toksyczna.

Banana i jabłko kroimy do miski, dodajemy serek i żółtka z jaj (białka oddzielamy i umieszczamy w wysokim naczyniu). Składniki blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie). Mieszamy suche składniki (mąkę, sodę i cynamon) i dodajemy do miski z ciastem, szybko mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy z masą na placki. Smażymy na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni. Jeżeli boisz się, że masa może przywierać – przed smażeniem przetrzyj patelnię olejem za pomocą papierowego ręcznika lub dodaj łyżkę oleju do ciasta. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *