BLW Placuszki bananowo – jabłkowe

Przepis bardzo prosty, placuszki wychodzą zawsze! Są delikatnie słodkie, bez grama dodanego cukru, tylko dzięki zawartości owoców (im dojrzalsze owoce tym słodsze placki).  Świetne dla dużych i małych łasuchów, sprawdzą się nawet w okresie rozszerzania diety. Dodatki – do wyboru do koloru – my najczęściej jemy w towarzystwie jogurtu naturalnego, owoców i masła orzechowego, mniam…

Przepis na 3-4 porcje

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 sztuka / 150 g serka bielucha
  • 2 jaja
  • 100 g / ¾ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 10 g / ¼ szklanki amarantusa ekspandowanego*
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon**

* amarantus ekspandowany jest fajną opcją wzbogacenia naszych wypieków w składniki mineralne takie jak magnez czy żelazo.

** jeżeli używasz dużo cynamonu w kuchni postaraj się kupić cynamon cejloński – ma dużo niższą zawartość kumaryny niż cynamon cassia, która jedzona w zbyt dużych ilościach może być toksyczna.

Banana i jabłko kroimy do miski, dodajemy serek i żółtka z jaj (białka oddzielamy i umieszczamy w wysokim naczyniu). Składniki blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie). Mieszamy suche składniki (mąkę, sodę i cynamon) i dodajemy do miski z ciastem, szybko mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy z masą na placki. Smażymy na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni. Jeżeli boisz się, że masa może przywierać – przed smażeniem przetrzyj patelnię olejem za pomocą papierowego ręcznika lub dodaj łyżkę oleju do ciasta. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *